Hledáte nějaký tip na rychlouu ůlevu od strachu/nevolnosti? Ale jo, existují 🙂 ale prosím, berte na vědomí, že to jsou berličky na překonání zoufalých situací. Pokud je budete používat při každém náznaku strachu či úzkosti, či snad si z nich uděláte rituály, zaděláváte si na opravdový problém: prohloubení či zacyklení fóbie! Fóbie se nedá vyléčit ze dne na den, jde řešit s odborníky (řekla bych že jak s psychiatrem, tak i s psychologem; v kostce – doktor po vyšetřeních může předepsát medikamenty – zvláště douhodobé braní antidepresiv mohou člověka uvést do takového stavu, kdy je schopen racionálně řešit problémy; možné je i předepsání léčiv na zmírnění projevů panických záchvat – a psycholog pak doprovází klienta na jeho kognitivně behavioární (či jiné) terapii).

Ovšem já vám rozumím, prostě někdy je toho najednou moc, příjde nějaká nová situace, a člověk je vděčný za každou radu, pohlazení po duši, náznak jistoty. Pokud následující „rady“ někomu pomohou, budu ráda, ale prosím, používejte jen občasně.

Pomůcka první: igeliťák (nejlépe neprůhledný).

Vejde se do každé kapsy či kabelky… a v případě nouze, kdy si myslíme, že na nás zvracení jde, se můžeme odvrátit zády k lidem a tiše v koutku zvracet bez zbytečného humbuku kolem. Ač se nejedná o preventivní nástroj, tak i ona představa, že v případě nouze si zachovám diskrétnost před ostatními, dokáže nejednomu pomoci.

Pomůcky druhé: zázvor (čerstvý, kandovaný, v čaji, v tabletách Ginger nebo Avioplant), máta, citron

Bylinky učinkují, ano. V kabelce jsem měla vždy tobolky sušeného zázvoru, a opravdu, i bříško stažené strachy či bříško se obracející v dopravních prostředcích (ať vlivem stresu či opravdu díky cestovní nevolnosti) se po požití dočkalo úlevy. Čaj ze zázoru i příjemně prohřeje, mátový čaj uklidní žaludek i mysl. Mátové žvýkačky nebo takový plátek citronu do čaje (nebo jiné svěží vůně, např. čerstvý pomeranč, levandule) patří mezi „čichací“ prostředky. Nespoléhám se na nějakou účinnou látku, ale na to, že mě vůně na chvíli odpoutá od stresujícícho kontextu… a taky že (do určité míry) to funguje, a nemusíte nic „cpát“ násilím do žaludku nebo to pak zapíjet.

Pomůcka třetí: relaxace

soustředění na dýchání

Pomůcka čtvrtá: kinedryl a jiné připravky proti cestovní nevolnosti

Pomůcka pátá: think about something else

Rozvažte a zavažte si tkaničku. Oloupejte mandarinku. Opiště krátký test. Dohrajte jedno kolo tetrisu na mobilu. Zabavte mysl aspoň na chvíli něčím jiným, ale pěkně intenzivně, zapojte prsty, celé tělo. Nestačí jen myslet na to, že mám myslet na něco jiného… Když člověk sedí jako na jehlách, nemůže pořádně dýchat, a myslí, že každou chvíli se pozvrací, tak i to oloupání pomeranče dá trochu zabrat.

1 comments
  1. Hanička said:

    ahoj, můžeš mi prosím pomoc?? už jsem zoufalá 😦

Napsat komentář